Hopp til innholdet

Hodepine

De fleste av oss har vondt i hodet av og til. Det kan være mange årsaker til at man får hodepine, og det finnes flere forskjellige typer hodepine. Stress, uro, overbelastning, lite søvn, for mye alkohol, forkjølelse og dårlig syn – er alle mulige årsaker til hodepine. Den vanligste formen for hodepine er spenningshodepine. Hvis du ofte har vondt i hodet, eller hodepinen varer lenge, bør du snakke med legen din. 

 • 8 av 10 har hatt hodepine det siste året 
 • Spenningshodepine kalles også tensjonshodepine, stresshodepine og vanlig hodepine 
 • Ca. 30 % av den voksne befolkningen har spenningshodepine flere ganger i løpet av en måned 

Når skal jeg gå til lege? 

Av og til kan hodepine være tegn på annen sykdom. Du bør ta kontakt med legen din hvis du opplever: 

 • Uforklarlig hodepine 
 • Økende hodepine 
 • Plutselig og svært kraftig hodepine 
 • Feber med stiv nakke, utslett og kramper 
 • Dobbeltsyn, uttalt svakhet, tap av balanse, nummenhet eller talevansker 
 • Hvis du har falt eller slått hodet og får hodepine etter dette 
 • Hvis du er eldre enn 55 år og hodepinen er nyoppstått 

Hvilken type hodepine har jeg? 

Har du feber, forkjølelse, sovet lite, drukket for mye alkohol, spist lite eller vært utsatt for mye støy? Da vet du sannsynligvis hvorfor du har vondt i hodet.  

I denne artikkelen skal vi se nærmere på tre andre typer hodepine som kan gi akutte og milde til moderate smerter; spenningshodepine, nakkehodepine og anstrengelsesutløst hodepine. 

Hvis du tror du har en av disse tre typene, kan det være lurt å finne ut hva det er som utløser hodepinen. Da blir det lettere å unngå nye anfall og å velge riktig behandling. 

Spenningshodepine

Spenningshodepine er den vanligste hodepineformen. Smertene er milde til moderate, sitter som regel på begge sider av hodet og beskrives ofte som et «stramt bånd» som trykker rundt hodet. 

Spenningshodepine utløses gjerne av en eller annen form for stress. Det kan være stress på jobben, problemer som dukker opp i livet ditt, dårlig søvn, muskelspenninger eller stressede muskler på grunn av feil arbeidsstilling. 

Spenningshodepine kjennetegnes av: 

 • Trykkende, pressende smerte – ikke pulserende 
 • Milde til moderate smerter, men kan øke i styrke utover dagen – sjelden til stede om morgenen 
 • Svimmelhet er ikke uvanlig 
 • Smerten forverres vanligvis ikke av fysisk aktivitet 
 • Gir ikke oppkast 
 • Sjelden ledsaget av feber eller lys- og lydoverfølsomhet 

Hos noen går det lang tid mellom hvert anfall, andre plages av hyppige anfall.  

Har du spenningshodepine ofte, bør du ta opp dette med legen din og få hjelp til å finne årsaken og riktig behandling. Vær også klar over at overdreven bruk av smertestillende legemidler kan gi hodepine som bivirkning. Dette kalles medikamenthodepine. 

Nakkehodepine (cervikogen hodepine)  

Nakkehodepine gir smerter på den ene siden av hodet. Smertene starter som regel i nakken før de brer seg fram mot pannen. Du kan også få utstråling til skulder og arm. Nakkehodepine er vanligere hos kvinner enn hos menn. Årsaken kan være en tidligere hode- eller nakkeskade, eller slitasje i nakken. Det har vist seg at det å være i aktivitet og lære seg å bruke nakke og rygg riktig kan ha god effekt på nakkehodepine. En fysioterapeut kan hjelpe deg i gang med riktig trening og gi gode råd om avspenningsøvelser.  

Husk at du ikke skal bruke smertestillende legemidler over lang tid hvis du er mye plaget med hodepine. Kommer anfallene ofte, og/eller varer lenge, bør du snakke med legen din så du får en ordentlig undersøkelse av nakken.  

Husk at du ikke skal bruke smertestillende legemidler over lang tid hvis du er mye plaget med hodepine. Kommer anfallene ofte, og/eller varer lenge, bør du snakke med legen din så du får en ordentlig undersøkelse av nakken.  

Anstrengelseshodepine 

Som navnet sier, dette er en hodepineform som kommer i forbindelse med at du anstrenger deg. Det er en forholdsvis sjelden form for hodepine og den rammer menn oftere enn kvinner. 

Anstrengelseshodepine kjennetegnes av: 

 • Bankende smerte på begge sider av hodet 
 • Kommer samtidig med, eller like etter, fysisk anstrengelse 
 • Forsvinner vanligvis kort tid etter anstrengelsen (fra under 5 minutter til noen timer) 
 • Ses oftest hos ellers friske menn i 20-års alderen 

Man vet ikke hva anstrengelseshodepine kommer av, men det er sannsynlig at den skyldes at trykket i hodet øker i det du anstrenger deg. Aktiviteter som vektløfting, løping, roing, tennis, svømming, «heading» i fotball, dykking og sex ser ut til å gi hodepine oftere enn aktivitet med lavere intensitet. 

Noen tips som kan lette anfallene: 

 • Forsøk å avslutte aktivitet som gir hodepine med en gang du merker at den kommer 
 • Lett oppvarming før du begynner treningen
 • Unngå å trene når det er veldig varmt 

Hvis du får intens hodepine av en type du ikke har hatt før, bør du ta kontakt med lege for å få en diagnose. 

Hva kan jeg gjøre når hodepinen først er der? 

Smertestillende legemidler 

Reseptfrie smertestillende legemidler gir god smertelindring ved kortvarig hodepine. 

Hva kan jeg gjøre for å unngå hodepine? 

Smerte er et varsel

Smerte er kroppens måte å fortelle oss at alt ikke er som det skal være. Smerte beskytter oss rett og slett mot fare. La oss ta et enkelt eksempel: Hvis du sitter time etter time foran PC-en uten å ta pauser, kan musklene i nakken og skuldrene dine begynne å murre. Fortsetter du på samme måte dag etter dag vil stive og ømme muskler kunne gi hodepine. Kroppen sier høyt og tydelig fra om at du bør ta pauser, strekke litt på deg, gå deg en tur, røre på hodet.

Stress ned 

Lett å si, ikke så lett å få til i praksis. For hvis arbeidsoppgavene tårner seg opp, problemene står i kø, og alle maser, da skal det mer til enn å trekke pusten og senke skuldrene. Du kan prøve avspenningsøvelser, yoga, massasje – eller gå deg en fin tur. Noen synes mindfullness meditasjon hjelper på spenningshodepine, mens andre sverger til en svett treningsøkt med høy puls. Det gjelder å finne aktivitet som passer inn i det livet du lever. Blir du stressa av å tenke på at du skal rekke yogatime i tillegg til alt det andre du har på planen, vel så er kanskje ikke det den beste måten for deg å stresse ned på.   

Tips. Prøv å bli ferdig med én ting om gangen. Kanskje du kan bli flinkere til å si nei, når du ikke har tid?  

Bli mer aktiv 

Mange har god effekt av å røre seg mer – bli mer aktive. Trening, avspenningsøvelser, svømming, sykling, jogging og turgåing er eksempler på aktivitet som kan forhindre eller redusere spenningshodepine.Begynn forsiktig og pent hvis du ikke er vant til å være i aktivitet. Alt er bedre enn ingenting.  

Tips. Hvis du har en stillesittende jobb: Sett på varsling på mobilen så du får tatt deg en pause en gang i timen. Reis deg opp og rør på hodet, nakken, skuldrene. 

Få nok søvn 

Nok søvn gir kroppen en sjanse til å hente seg inn og hvile. De fleste trenger 7-8 timer søvn per natt. Hvis du tror søvnmangel kan være grunnen til at du stadig får hodepine, kan du forsøke å legge om søvnrutinene dine. Du kan lese mer om søvn  HER   

Drikk nok vann 

En voksen person består av ca. 50 % vann, så det er klart vi trenger påfyll. Vann er viktig for normal kroppsfunksjon. Hvor mye vi trenger er avhengig av aktivitetsnivå og klima, og behovet kan variere fra dag til dag. En moderat aktiv voksen trenger 1-1,5 liter væske per dag.Et tegn på at du ikke får i deg nok vann kan være hodepine. 

Sjekk synet 

Myser du mye når du leser? Eller er det en stund siden du fikk sjekket om brillene du bruker har riktig styrke? Plages du av hodepine og føler at du blir «sliten» i øynene, kan det absolutt være en ide å bestille time hos optiker så du får sjekket synet ditt. 

Finn deg et pusterom! 

Og det spiller ingen rolle hva det er som gjør at du slapper av – puster ut – kjenner at du lever! Det kan være en topptur eller å sitte og se på at gresset gror. Så lenge det er DITT pusterom.  

Paracet® (paracetamol). Reseptfritt legemiddel. Til korttidsbehandling av milde til moderate smerter som hodepine, tannpine, menstruasjonssmerter, muskel og leddsmerter. Febernedsettende f.eks ved forkjølelse og influensa. Ved høy feber må lege kontaktes. Det er ulike legemiddelformer og styrker tilgjengelig for Paracet, tilpasset ulike behov og aldersgrupper. Denne informasjonen står på de enkelte pakninger. Angitt dosering må ikke overskrides uten etter avtale med lege. Bruk ikke hvis du er allergisk overfor paracetamol eller noen av de andre innholdsstoffene eller ved alvorlig leversvikt. Høye doser eller langvarig bruk kan gi alvorlig leverskade. Bruk ikke hvis du er allergisk mot paracetamol eller andre innholdsstoffene, eller ved leverskade. Kontakt lege etter 3 dager med feber og 5 dager med smerter hvis plagene blir verre eller ikke blir bedre. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Paracetduo® (paracetamol/koffein). Reseptfritt legemiddel. Voksne og barn over 15 år: Til korttidsbehandling av milde til moderate smerter som hodepine, tannpine, menstruasjonssmerter og muskel-og leddsmerter. Febernedsettende f.eks. ved forkjølelse og influensa. Ved høy feber må lege kontaktes. Angitt dosering må ikke overskrides uten etter avtale med lege. Høye doser eller langvarig bruk kan gi alvorlig leverskade. Bruk ikke hvis du er allergisk overfor paracetamol, koffein eller andre innholdsstoffene, hvis du er gravid, eller lider av lever-og nyresakde, gulsott og alkoholsime. Kontakt lege etter 3 dager med feber og 5 dager med smerter hvis plagene blir verre eller ikke blir bedre. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. 17.11.2022 Karo Pharma AS. NO-PAR-2022-07-05.